Pěstování a využití
Rakytník dobře roste v každé půdě. Nesnese trvalé zamokření nebo zasolení. Při zavlažování a přihnojování přináší vysoké výnosy. Spon výsadby 2,5 m x 3 m. Přidat při výsadbě dobrý kompost a superfosfát se vyplatí. Nesnáší zastínění, potom neplodí. Sklizeň plodů ručně je velmi náročná. Plody je nejlépe odřezat i s větévkami, dát do PE sáčku do mrazáku, více než -20 °C. Druhý den se nárazem na podložku plody oddělí a vysypou ze sáčku. Aby sklizeň byla každoroční, je nutné plodové keře mít dva a sklizeň řezem střídat, nebo každý rok sklízet jen polovinu keře. Řezat jen výhony do prům. 1 cm.
Využití plodů je mnohostranné, šťáva, dřeň, kombinace s jinými druhy ovoce, broskve, hrušky, jablka aj.
Příprava oleje
Plody buď čerstvé nebo rozmrzlé se rozmělní v mixeru a přes síto se přecedí šťáva, která se dále použije buď čerstvá s vodou a cukrem, nebo různé kombinace s ovocem a konzervuje se či zmrazí. Slupky a semena, která zbudou na sítku se šetrně usuší (do 40 °C) Suchá hmota se uchová v PE sáčku v lednici. Když je třeba tak se suché plody rozdrtí v mixerovém kávomlýnku. Drť se maceruje v poměru 1:2-3 v temnu při pokojové teplotě dobrým olejem olivovým či slunečnicovým a denně se promíchává. Asi po týdnu se směs přes plátno přeždímá. Olej dostane krásnou barvu. Na žaludeční vředy - 3x denně lžičku oleje nalačno a po 10 dnech jsou zhojeny. Látky v rakytníkovém oleji působí baktericidně na Helicobakter pylori (na původce nemoci) a komplex vit. F regeneruje žaludeční sliznici, která se dokonale zahojí. 1 lžička 1 x denně, to je dávka "olejových" vitamínů denní potřeby pro dospělou osobu. V domovině rakytníku ve střední Asii se říká, že koně mají po rakytníku hladkou a lesklou srst a lidé jasné oko.
Obsah látek
V dužině plodů, slupce i v semenech se nachází olej, který se používá při spáleninách, omrzlinách, žaludečních vředech, chorobách střevních cest a regeneraci tkání při ozařování.
V plodech je velké množství karotenu a mnoho organických kyselin i vitamínů C, B 1, B 2, B 6, P, K, E, F, cholin a také aminokyseliny, alamin, fenylalamin, glutanin, cystein, leicin, betamin, serotonin, pektin a též elementy z nichž rozhodující jsou Fe, K, Mn, S, B, Cu, Ni, Ca, T, Al aj. Šťáva z plodů stimuluje trávící funkci žaludku, sleziny, dvanácterníku, tvorbu krve, zvyšuje bioelektrickou aktivitu srdce.
Listy obsahují serotonin a mnoho další cenných látek. Užívá se na duševní pohodu a imunitu ve formě čaje nebo tinktury.
Rakytník je unikátní rostlina se širokou paletou cenných látek, které čekají na využití.
Rozsáhlé a velmi zajímavé jsou informace v knížkách, které nabízíme na našem webu od pana Prof. Valíčka kniha Rakytník řešetlánový rostlina budoucnosti, Rostliny pro zdravý život a Léčivé rostliny třetího tisíciletí. Z rakytníku nabízíma na stránkách tinkturu z listů a kapsle ze sušených plodů rakytníku.