Majoránka zahradní vytrvalá (Origanum hybrid)

Majoránka zahradní vytrvalá (Origanum hybrid)

Hodnocení produktu: Zatím bez hodnocení. Buďte první!

Vaše hodnocení:

Jedná se o křížence majoránky a dobromyslu, vůní a chutí se velice podobá majoránce zahradní. Má mnohem menší nároky na teplo, našich klimatických podmínkách bez problému přezimuje. Nať sklízíme v průběhu celého léta, má jemnější aroma, je zapotřebí větší množství při dochucování pokrmů, než u pravé majoránky, přesto je vynikající, snoubí vůně a chutě majoránky a dobromyslu.Doba květu: VlII.Výška: 10 - 15 cmJe plně mrazuvzdorná, ale na zimu vyžaduje přikrývku.Používá se stejně jako majoránka či dobromysl.Používá se jako koření na dochucování polévek, omáček a masitých jídel. Ve staročeské kuchyni je nezbytnou přísadou bramborové polévky (bramboračky) a bramboráku (cmundy). Díky svému blahodárnému účinku na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí či jiných tučných jídel. Vyniknout dává především chuti zvěřiny nebo pečeným játrům. Velmi dobře se hodí také do lehkých zeleninových nebo vaječných salátů. Využívat ji lze v čerstvém i sušeném stavu. Její předností je, že neztrácí aroma, které se výborně snoubí s ostatními druhy koření, např. tymiánemPovzbuzuje chuť do jídla a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Působí také protinadýmavě. Uvolňuje křeče a posiluje nervový systém. Pomáhá při ženských onemocněních, protože posiluje dělohu. Čaj z majoránky může dokonce pomoci při bolestech hlavy nebo nachlazení.Majoránka roste dobře na teplém místě chráněném před severními větry.Půda: Dobře hnojená úrodná půda.Zálivka: Zaléváme přiměřeně.Hnojení: Hnojíme organickými hnojivy.Sběr: Celou nať rostlinky s nerozvinutými poupaty sbíráme asi 3x za sezónu, přibližně od července do srpna. Stonky odřezáváme asi 5 cm nad zemí. Mnohem většího výnosu z jednoho záhonku se dosáhneme, jestliže budeme zvlášť ustřihávat každý jednotlivý stonek s poupaty nad dřevnatou částí. Krátké stonky mají šanci dorůst. Zbytek stonku se rozvětví, rostlina se rozkošatí a rozroste.Sušení: Natrhanou nať propereme ve vodě a dáme sušit v tenké vrstvě na teplé stinné místo. Při použití umělého tepla nesmí teplota vzduchu překročit 40°C. Nať můžeme také svázat do malých svazečků a pověsit na vzdušné místo. Takto nám poslouží i jako dekorace do kuchyně. Usušená majoránky se má drolit a má mít šedozelenou, ne nahnědlou, barvu.Skladování: Skladujeme jeden rok v dobře uzavřené nádobě. 

35 Kč

Dostupnost: Skladem

Přihlášení