Olivová bylinka (Santolina viridis 'Olivia'). Svatolína rozmarýnolistá

Olivová bylinka (Santolina viridis 'Olivia'). Svatolína rozmarýnolistá

Hodnocení produktu: 3.44/5 (9x)

Vaše hodnocení:

Ohromí Vás svou vůní nakládaných oliv! Je oblíbeným kořením především ke středomořským pokrmům a k vlastní výrobě bylinko-olejové směsi(pesta). Je vynikající také do marinád k hlávkovému salátu a k rajčatům, chutná výborně jako koření na ryby a pokrmy z nich, do omáček a k sýrům. Potřebuje velmi propustnou zem, chudou na živiny, slunné stanoviště. Péče podobná jako u levandule. Olivová nať se používá už od dob Antiky. Nechybí ve středomořských pokrmech, těstovinách, zeleninových salátech a v rybí kuchyni. Úžasně voní po olivovém oleji. Používá se k masážím revmatických a bolavých kloubů, do koupelí a mastí. Aroma sušených listů odpuzuje moly jako levandule. Hodí se do středomořských kuchyních, do zeleninových salátů, těstovin, k rybám apod. Na záhonku je také parádní. Do počasí, které je u nás v létě poslední dobou horké a suché, se vyloženě hodí.

40 Kč

Dostupnost: Vyprodáno

Výrobce: Kotvičníková farma

Svatolina je trvalka původem ze Středomoří, u nás občas vymrzá, spolehlivě mrazuodolná do -17, ale já ji mám na chráněném místě už 4 roky bez problémů. Lze ji pěstovat vysazenou přímo na záhon, ale na zimu je potřeba rostliny zakrýt. Můžeme pěstovat jako přenosnou rostlinu se zimním umístěním v chladné, bezmrazé místnosti a při omezené zálivce. Má světle zelené roztřepené listky a koncem června se objeví malé žluté kvítky, ze kterých se dělá posilující čaj. Pro plné aroma je třeba rostlině poskytnout co nejvíce světla - vyžaduje slunné stanoviště. Zelené, jemné měkké lístky je možné použít do pokrmů celé nebo na jemno nakrájené.

Přihlášení