Panel uživatele

Josta- kříženec angreštu a černého rybízu.

Josta- kříženec angreštu a černého rybízu.

Hodnocení produktu: 4.86/5 (22x)

Vaše hodnocení:

Josta je kříženec angreštu a černého rybízu, dává velké lahodné plody.Srstka obecná, neboli angrešt, je oblíbená pro vynikající chuť na drobné ovoce poměrně velkých plodů. Plody černého rybízu jsou zase bohatým zdrojem bioflavonoidů (tzv. vitamin P), působících jako antioxidanty, a vitaminu C, avšak jejich specifická chuť není každému příjemná. Plody josty v sobě kombinují přednosti plodů obou rostlin a eliminují jejich nedostatky – jsou velké, chutnají sladkokysele po angreštu a mají vysoký obsah vitaminu C (přibližně 100–120 mg) a bioflavonoidů jako černý rybíz.Vzhledově se josta podobá černému rybízu – je beztrnná, s rozložitými, prutovitými větvemi a laločnatými, leskle zelenými listy.

70 Kč

Dostupnost: Skladem
skladem: 11 ks

Pěstuje se převážně jako keř dorůstající výšky i průměru kolem 150– 180 cm, pěstování ve stromkové formě není časté. Růst keře je bujný, nové výhony dorostou za rok i přes metr. Největší přírůstky mají mladé rostliny v prvním roce po výsadbě.Josta plodí jak na jednoletých, tak i starších výhonech – až osmiletých. Pravidelný zmlazovací řez tedy není nutný, stačí pouze podle stavu rostliny řez prosvětlovací a každoroční zkracování přerostlých větví.Josta plodí pravidelně, spolehlivě a násada plodů bývá velká. Kvete během května, drobné květy jsou vítaným zdrojem nektaru pro mnoho opylovačů. Lákají hlavně včely a čmeláky.Plody jsou oválné, vyrůstají po několika v malých hroznech, vzhledově jsou podobné černému rybízu – černé a lysé, jsou však větší (kolem 1,5 cm). Dozrávají postupně, asi od poloviny července do poloviny srpna. Přezrálé plody neopadávají a na keři postupně zasychají.Rostliny jsou velice odolné vůči chorobám a škůdcům. Potíže mohou dělat snad pouze mšice, které rády napadají listy na mladých, vyvíjejících se výhonech.Josta je menší vzrůstný opadavý keř . Bývá zpravidla olistěn od dubna do října. Tyto listy jsou tvarem a velikostí podobné spíše listům rybízu než angreštu. Od dubna do května se pak vytváří podobně jako u rybízu hrozny květů. Tyto květy jsou samosprašné a jsou opylovány včelami. Jde o brzy kvetoucí rostlinku a často vykvétá poprvé již druhým rokem od výsadby. Z těchto květů se později tvoří plody, které jsou zpočátku zelené a později přecházejí do tmavě fialové až po černou barvu. Plodem jsou bobule veliké 1 až 3 cm. Mají vynikající, sladkou chuť spojující chuť jak černého rybízu, tak i angreštu. Někdo v nich může ale objevit i příchuť hroznového vína, borůvek či kiwi. Tyto plody jsou výborné jak pro přímý konzum, ale také pro kuchyňské zpracování na džemy a do koláčů.Mezi veliké výhody josty patří její celková nenáročnost vůči půdním podmínkám, kdy dobře snáší jak písčité, tak hlinité či jílovité půdy. Tyto půdy mohou být jak kyselé, tak neutrální či zásadité. Jostě vyhovují prosluněné stanoviště, ale spokojí se i z části zastíněnými místy. Na PODZIM JI MŮŽEME PŘIHNOJIT KOMPOSTEM.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Naše webová stránka ukládá data na vašem zařízení (cookies a úložiště prohlížeče), aby bylo možné identifikovat vaši relaci a dosáhnout základní funkčnosti platformy, zážitku z prohlížení a zabezpečení.
Můžeme ukládat data na vašem zařízení (soubory cookie a úložiště prohlížeče), abychom mohli poskytovat doplňkové funkce, které zlepšují váš zážitek z prohlížení, ukládat některé vaše preference bez uživatelského účtu nebo bez přihlášení, používat skripty a/nebo zdroje třetích stran, widgety atd.
Použití analytických nástrojů nám umožňuje lépe porozumět potřebám našich návštěvníků a tomu, jak naši stránku používají. Můžeme použít nástroje první nebo třetí strany ke sledování nebo zaznamenávání vašeho procházení našich webových stránek, k analýze nástrojů nebo komponent, se kterými jste interagovali nebo je používali, k zaznamenávání konverzních událostí a podobně.
Můžeme používat soubory cookie a nástroje třetích stran k vylepšení nabídky produktů a/nebo služeb naší nebo našich partnerů, její relevance pro vás na základě produktů nebo stránek, které jste navštívili na tomto webu nebo na jiných webových stránkách.

Přihlášení