Řepa obsahuje v hojném množství betanin, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Je doporučována při ateroskleróze, podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.
Červená řepa je kořenová zelenina, u které se konzumuje podzemní část. První zmínky o červené řepě pocházejí z Babylonie a jsou 3000 let staré. Kromě betakarotenu obsahuje vitamíny B1, B2, B9, vitamín E, minerály draslík, vápník, železo, které přispívá k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu. Dále obsahuje hořčík, křemík, měď, jód, selen, mangan a další látky.