Plod je velký, kulatě válcovitý až mírně hruškovitý, jasně červené barvy, řídce posetý chloupky. Jsou ve shlucích po dvou až třech, s krátkou stopkou a malým množství semen. Plodnost keře je velmi dobrá. Plody dozrávají od poloviny srpna do začátku září. Plody po přezrání neopadávají. Z pětiletého keře v dobré kondici můžeme sklidit až 5 kg plodů.
Nejlépe se jí však daří v hlinitých, dostatečně vlhkých půdách a na slunném místě. Odolnost rostliny proti nízkým teplotám ve dřevě i květu je vysoká.
Čerstvé plody (šípky) obsahují provitamin A, vitaminy B, C, K, cukry, třísloviny, pektiny, rostlinná barviva, silici. Obsahují také mnoho minerálních látek a stopové prvky. Užitková část plodu obsahuje 24,5 % sušiny, 6,4 % sacharidů a průměrně 1200 mg vitaminu C.
Využití plodů je velmi široké. Mohou se sušit pro přípravu čaje, vyrábět z nich marmelády, pasty, šťávy, sirupy i vína. V zahraničí se ze semen lisuje olej, který se používá pro léčebné účely. Plody je nutno sbírat dobře vyzrálé, ale ne přezrálé, kdy obsah vitaminu C znatelně klesá. Šípky je třeba je důkladně usušit. Při umělém sušení můžeme použít sušičku nebo troubu, sušíme při teplotě do 60 °C.