Panel uživatele

Cicimek jujuba (Ziziphus jujuba var. spinosa) Čínské datle

Cicimek jujuba (Ziziphus jujuba var. spinosa) Čínské datle

Hodnocení produktu: 4.5/5 (2x)

Vaše hodnocení:

NOVINKA konec dubna

Antistresová bylina používaná v čínské medicíně ke zklidnění mysli a zachování energie čchi. Tradičně se používá k léčbě podrážděnosti, nespavosti a úzkosti. Nedávné studie ukazují, že extrakt ze semen zlepšuje spánek, koncentraci, únavu a náladu. Semena jsou také analgetická a antikonvulzivní a říká se, že vyživují svaly a obohacují kostní dřeň. Mrazuvzdorný keř nebo malý strom až - 30. ( Suan zao; Jádro datle kyselé)

115 Kč

Dostupnost: Jaro 2024

Jujuba je známá také pod lidovým názvem čínská datle. Její odborný název ale zní cicimek čínský (Ziziphus jujuba). Tento strom pochází původem z Číny a od září až do pozdního podzimu poskytuje sladké oválné plody, podobné datlím. Mají sladkokyselou chuť a široké využití v kuchyni. Jsou to také zdravé plody s neobyčejnými účinky. A to nejlepší na nich je, že si je můžeme vypěstovat také u nás. 

Plody jujuby můžete jíst jen tak – mají totiž velice příjemnou chuť. Často se z nich ale připravují také džemy, marmelády, sirupy či dětské výživy. V Číně se plody přidávají do rýže, pečiva a kaší. Nezralé plody se nakládají do octa nebo soli. Při teplotě kolem 10 °C vydrží i dva měsíce ve velmi dobré kvalitě, proto jsou vhodné ke skladování. Chutné jsou také kandované nebo sušené – svým vzhledem i chutí totiž připomínají klasické datle. Uleželé čerstvé plody se podávají jako jednohubka k vínu.

Plody jujuby jsou obzvláště bohaté zejména na vitamín C. Kromě něj ale obsahují i vitamín B, karoten, přírodní cukry. Z minerálních látek jmenujeme vápník, fosfor, železo, hořčík, mangan, zinek, sodík, měď, kobalt a jód. V Indonésii se používají také listy rostliny podobným způsobem jako listová zelenina. V Číně listy krmí dobytek či bourec morušový.

Bohatý obsah plodů slibuje mnohé zdravotní účinky. Plody se například užívají na podporu a budování imunity. Taktéž se podávají při kašli a nespavosti. Dokážou pomoci při revmatických bolestech i problémech s trávením. Tradiční medicína doporučuje tyto plody pro kojící matky, protože prý chrání před ztrátou mateřského mléka. Plody taktéž snižují krevní tlak a ulevují od bolesti jater, močového měchýře či ledvin. V Číně se pro léčivé účinky využívají také listy, ze kterých se vyrábí oční kapky či lék ke snížení horečky.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení