Rostlina z čeledi hluchavkovitých má typickou čtyřhrannou lodyhu a motýlovitě trubkovité drobné květy fialovorůžové barvy, které jsou na lodyhách uspořádané v klasech a květou v květnu. Listy jsou zelené, zašpičatělé, s vůní citrusů.
Používá se jak ve studené tak teplé kuchyni a skvěle doplňuje nejrůznější pokrmy z rajčat. Mladé listy bazalky se užívají k přípravě salátů a sušené listy jako koření zejména na maso, ryby, luštěniny, k ochucování tvarohu a uzenin, ale i do polévek a omáček.
Bazalka mnohem lépe regeneruje, pokud se pravidelně sklízí. Zaštipováním výhonů se podpoří nový růst a větvení, rostlina tím neztrácí na kompaktnosti.
Bazalce prospívá slunné stanoviště, humózní, ale propustný substrát a pravidelná zálivka. Vhodné je rostlinu několikrát za sezonu přihnojit plným rozpustným hnojivem. V našich podmínkách je pěstována jako letnička nebo jako sezónní hrnková rostlina.