Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) je jedno z nejsilnějších přírodních afrodisiak pro ženy i muže, podporuje pohlavní touhu, zvyšuje hladinu pohlavních hormonů v těle a zlepšuje stavy spojené s poklesem pohlavních hormonů. Podporuje výrazně erekci, plodnost mužskou i ženskou, pohyblivost a životaschopnost spermií. Pomáhá tvořit svaly při sportování a rychleji odbourávat tuky v těle, hojně používaný kulturisty, přispívá k rychlejší regeneraci po námaze, stresech, nemocech.... Omlazuje organismus, doplňuje energii, tělový a svalový tonus. Normalizuje hladinu cukru, tuku v krvi i krevní tlak, k. močovou v krvi, stav pokožky, srážení a číštění krve, zdraví úst a dásní, . Kotvičník podporuje přirozenou obranyschopnost, pohlavní systém, játra, srdce, ledviny. Optimalizuje kardiovaskulární systém, detoxikuje organizmus. Podporuje normální funkce močového a reprodukčního systému, vhodný pro muže i ženy, přičemž účinky pocítí zejména lidé po třicítce a věkově výše, kdy začíná klesat produkce hormonů. Normalizuje funkci nervového systému, . Patří mezi nejkomplexněji působící byliny, je adaptogen a životabudič.
Původ a rozšíření: Tato zajímavá rostlina roste v široké oblasti Asie, Evropy, Afriky i Austrálie.. Kotvičník lze velmi dobře pěstovat a množit i v našich klimatických podmínkách. Dobře roste ve volné půdě, kde bezproblémově dozrávají semena, které v půdě přezimují a na jaře klíčí.Obsahové složení této byliny je zcela mimořádné.Celá rostlina obsahuje především sapogeniny –chlórgenin, gitigenin, diosgenin, ruskogenin, trogoghenin a další, alkaloidy harman a harmin, bioflavonoidy, glykosidy, flavonoidy, třísloviny, pryskyřice
Nejčastěji se užívá nať, která se sklízí v průběhu celé vegetace. Nať, případně kořeny po sklizni, lze též naložit na 3 až 4 týdny do alespoň 40%alkoholu při pokojové teplotě v temnu a užívat jako tinkturu, polévkovou lžíci jedenkrát denně. S ohledem na obsah alkaloidů není droga vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy. Informace jsou čerpány z knihy prof. Ing Pavla Valíčka Rostliny pro zdravý život (2007) a z Encyklopedie moderního bylinářství II díl J.A.Zentrich 2009.
Užívání: Státní zdravotní ústav pro kontrolu léčiv v Praze doporučuje 1g maximální denní dávku 2g, v případě,že je dávka 100% využita,musel by se tady zkonzumovat i zbytek z hrníčku po vypití,možné je též pokusit se sušenou nať rozemlít na prášek,ten zamíchat do nápoje čí jogurtu,takto je příprava nejjednodušší a ze zbylého hrubého podílu ze mletí udělat čaj či tinkturu. Při přípravě odvaru z nati se doporučuje bylinu vařit asi 30 minut, pro lepší vyluhování obsahových látek se může přidat jako rozpouštědlo trochu másla či oleje (pokud se vám to nebude ošklivit), v 0,5 l vody a pak, konzumovat ve dvou až třech dávkách během dne, při nedostatku času, není chybou, vypije-li se odvar najednou. Může se též udělat výluh,stanovená dávka kotvičníku se zalije vroucí vodou, nechá se přiklopený 4-6 hodin vylouhovat, po té se konzumuje jako čaj. Laboratorní testy neprokázaly toxicitu ani žádné negativní účinky kotvičníku na lidský organismus. Zentrich doporučuje až 6g denně. Informace a sazenice k zakoupení najdete na našem eshopu v oddělení Sazenice léčivých bylin. Rozsáhlé a velmi zajímavé jsou informace v knížkách, které nabízíme na našem webu od pana Prof. Valíčka kniha Rostliny pro zdravý život a Léčivé rostliny třetího tisíciletí. O bylince píše ve svých knihách i bylinář Zentrich, Janča a další..