Panel uživatele

Libeček lékařský ( Levisticum officinale).

Libeček lékařský ( Levisticum officinale).

Hodnocení produktu: 4.25/5 (8x)

Vaše hodnocení:

půlka května

Libeček je české magi, ale také léčivka! Zlepšuje trávení a stimuluje produkci trávících šťáv. Může pomoci lidem trpícím nechutenstvím, nedostatečností žaludku a žlučníku, pocitem plnosti po jídle a celkově pomalým zažíváním. Je také účinným pomocníkem při plynatosti, za tímto účelem můžeme přidávat jeho listy či semena do pokrmů, nebo si po jídle připravit slabší čaj z listů a semen, popřípadě kořene. Pomáhá při revma a čistí krev. Čaj z libečku má výrazně močopudné a tím také čistící účinky. Naše tělo zbavuje usazených toxických látek, čistí krev a je prospěšný pro jedince trpící kloubními potížemi, jako je revma, artróza nebo dna. Za tímto účelem můžeme použít všechny části rostliny, ale nejvýraznější účinek má v tomto případě kořen.

40 Kč

Dostupnost: Jaro 2024

Libeček je jednou z našich nejstarších kulturních bylinek, která pochází z jižní Evropy, známá je však i v jihozápadní Asii. V Evropě se pěstoval zřejmě především v italské Ligurii. Již za raného středověku jej mniši přenesli přes Alpy a vysadili v klášterních zahradách.Za starých časů se libeček nazýval též „Panakes" nebo „Panax". To znamená „všeléčivý". Ve středověku se libeček doporučoval proti bolestem břicha a krku, proti nadýmání a používal se jako močopudný prostředek. Dříve se pro zhotovování léků využívaly zejména kořeny, listy se uplatňovaly jako koření v kuchyni, a to je zvykem do dnes.Libeček je ostatně obsažen i v proslulém kuchyňském koření, proto se mu říká též „ bylinka s chutí maggi". Obzvláště dobře se libeček hodí do polévek „eintopflů", omáček, rýže a ragú.Libeček lékařský je trvalka, která při dobrých podmínkách dorůstá až 2 metrů do výšky a během několika let se mohutně rozroste. Má rád vlhčí zkypřené půdy a slunce nebo polostín. Rozmnožuje se jednoduše semeny, pokud nebudeme pravidelně každý rok jeho plody odstraňovat před dozráním, časem by se nám mohl po zahradě rozšířit až příliš.Tradice pěstování libečku je v Evropě velká, dříve byl často k nalezení i v klášterních bylinných zahradách, kde ho používali jak na výrobu bylinných likérů, jako koření, ale i jako lék. Jeho chuť je výrazná a léčivé účinky velice prospěšné ..Libeček léčí mnohé zažívací potížeJednou z velmi prospěšných vlastností libečku je příznivý vliv na naše zažívání. Zlepšuje trávení a stimuluje produkci trávících šťáv. Může pomoci lidem trpícím nechutenstvím, nedostatečností žaludku a žlučníku, pocitem plnosti po jídle a celkově pomalým zažíváním. Je také účinným pomocníkem při plynatosti, za tímto účelem můžeme přidávat jeho listy či semena do pokrmů, nebo si po jídle připravit slabší čaj z listů a semen, popřípadě kořene. Pomáhá při revma a čistí krev. Čaj z libečku má výrazně močopudné a tím také čistící účinky. Naše tělo zbavuje usazených toxických látek, čistí krev a je prospěšný pro jedince trpící kloubními potížemi, jako je revma, artróza nebo dna. Za tímto účelem můžeme použít všechny části rostliny, ale nejvýraznější účinek má v tomto případě kořen. Krátkým povařením sušeného kořene si připravíme čaj, který pijeme několikrát denně. Kořen se dá ale konzumovat za čerstva, stačí když ho oloupeme a vaříme jako zeleninu, např. v polévce. Detoxikační působení se může projevit i lehce zvýšením pocením po jeho konzumaci, kdy z těla odcházejí škodlivé látky. Často se přidává do bylinných směsí proti potížím s močením, ledvinami a prostatou. Těhotné ženy by se mu však měly raději vyhnout. Pro vnější účely se libeček používá spíše výjimečně, a to jeho silný odvar, který se přidává do koupele jako deodorant. Někteří léčitelé ale koupele s přídavkem odvaru doporučují i lidem trpícím výše jmenovanými kloubními potížemi.Libeček je výborné koření Chuť libečku, především jeho listů, je často přirovnávána k chuti maggi, proto se mu také někdy říká "rostlina maggi". Nejvýrazněji je prý tato chuť cítit, když si na chleba se sýrem položíme několik čerstvých listů. Čerstvé i sušené listy jsou skvělým kořením na dochucení polévek a omáček, do pomazánek, masových pokrmů, nebo luštěnin, hodí se i do salátů nebo např. na vařené brambory či bramborovou kaši.. Jeho aroma je výrazné, takže ho do pokrmů přidáváme poměrně málo.Oddenky libečku a jeho oloupaný čerstvý kořen se dají upravovat jako zelenina, nejlépe pokrájené a přidané do polévky.Plody - semena libečku mají o něco sladší chuť než listy. Používají se jak k dochucování jídla, tak na výrobu bylinných likérů, kterým dodávají nasládle kořenitou chuť. Vhodné jsou i do salátů nebo na vařené brambory, v některých krajích se používají i jako koření k dochucení masa. Své tradiční uplatnění semena nacházejí i jako ingredience na výrobu parfémů.Všechny části rostliny se dají sušit pro další uskladnění. Listy a oddenky můžeme navíc zmrazit pro pozdější použití. Sušené listy skladujeme v tmavé nádobě, aby si zachovaly zelenou barvu.Libeček je kořením, kterému mnozí z nás přicházejí na chuť až s přibývajícím věkem.. ti, kdo si jeho výrazné aroma nakonec oblíbí, v něm pak najdou skvělého pomocníka nejen v kuchyni, ale i pro své zdraví.

Více informací o jejím zpracování, účincích si můžete přečíst v knize pana Prof Pavla Valíčka Koření, kterou na stránkách nabízíme.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení