Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides)- Krasavice - samice

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides)- Krasavice - samice

Hodnocení produktu: 5/5 (3x)

Vaše hodnocení:

Červený rakytník keřovitého růstu, roste rozložitě. Větévky jsou středně otrněné. Plody jsou červené a mají střední velikost, hmotnost asi 0,5 g. Chutnají sladkokysele, mě osobně chutá nejvíce ze všech!!! Tato odrůda se vyznačuje před ostatními zvláště vysokým obsahem rutinu. Ve 100 g plodů, je 519 mg rutinu. Je dobře známo, že rutin je jedním z asi 200 flavonoidů, které bývají nazývány souhrnně vit. P. Tyto látky mají ochrannou úlohu při přechlazení, nedostatku kyslíku, odstraňují otoky, vykazují protialergické a protiastmatické účinky. Hlavně však rutin, pomáhá na zlepšení stavu žilního systému, chrání vit. C a zvyšuje jeho využití v organizmu. V našich podmínkách dozrává během července.Ve 100 g plodů je obsaženo:celkový obsah kyselin: 1,5 gcelkový obsah cukrů: 2,8 gcelkový obsah tuků: 6,7 gkyselina askorbová (vitamin C): 248 mgkaroteny: 17,5 mg. Pro dosažení plodnosti je třeba zakoupit rostlinu "OPYLOVAČ - K+", Velikost kontejneru : 9 x 9 cm. Velikost rostliny : 50cm a více cm. Stáří rostliny 3 roky.

85 Kč

Dostupnost: Skladem
skladem: 3 ks

Pěstování a využití

Rakytník dobře roste v každé půdě. Nesnese trvalé zamokření nebo zasolení. Při zavlažování a přihnojování přináší vysoké výnosy. Spon výsadby 2,5 m x 3 m. Přidat při výsadbě dobrý kompost a superfosfát se vyplatí. Nesnáší zastínění, potom neplodí. Sklizeň plodů ručně je velmi náročná. Plody je nejlépe odřezat i s větévkami, dát do PE sáčku do mrazáku, více než -20 °C. Druhý den se nárazem na podložku plody oddělí a vysypou ze sáčku. Aby sklizeň byla každoroční, je nutné plodové keře mít dva a sklizeň řezem střídat, nebo každý rok sklízet jen polovinu keře. Řezat jen výhony do prům. 1 cm.

Využití plodů je mnohostranné, šťáva, dřeň, kombinace s jinými druhy ovoce, broskve, hrušky, jablka aj.
Příprava oleje

Plody buď čerstvé nebo rozmrzlé se rozmělní v mixeru a přes síto se přecedí šťáva, která se dále použije buď čerstvá s vodou a cukrem, nebo různé kombinace s ovocem a konzervuje se či zmrazí. Slupky a semena, která zbudou na sítku se šetrně usuší (do 40 °C) Suchá hmota se uchová v PE sáčku v lednici. Když je třeba tak se suché plody rozdrtí v mixerovém kávomlýnku. Drť se maceruje v poměru 1:2-3 v temnu při pokojové teplotě dobrým olejem olivovým či slunečnicovým a denně se promíchává. Asi po týdnu se směs přes plátno přeždímá. Olej dostane krásnou barvu. Na žaludeční vředy - 3x denně lžičku oleje nalačno a po 10 dnech jsou zhojeny. Látky v rakytníkovém oleji působí baktericidně na Helicobakter pylori (na původce nemoci) a komplex vit. F regeneruje žaludeční sliznici, která se dokonale zahojí. 1 lžička 1 x denně, to je dávka "olejových" vitamínů denní potřeby pro dospělou osobu. V domovině rakytníku ve střední Asii se říká, že koně mají po rakytníku hladkou a lesklou srst a lidé jasné oko.
Obsah látek

V dužině plodů, slupce i v semenech se nachází olej, který se používá při spáleninách, omrzlinách, žaludečních vředech, chorobách střevních cest a regeneraci tkání při ozařování.

V plodech je velké množství karotenu a mnoho organických kyselin i vitamínů C, B 1, B 2, B 6, P, K, E, F, cholin a také aminokyseliny, alamin, fenylalamin, glutanin, cystein, leicin, betamin, serotonin, pektin a též elementy z nichž rozhodující jsou Fe, K, Mn, S, B, Cu, Ni, Ca, T, Al aj. Šťáva z plodů stimuluje trávící funkci žaludku, sleziny, dvanácterníku, tvorbu krve, zvyšuje bioelektrickou aktivitu srdce.

Listy obsahují serotonin a mnoho další cenných látek. Užívá se na duševní pohodu a imunitu ve formě čaje nebo tinktury.

Rakytník je unikátní rostlina se širokou paletou cenných látek, které čekají na využití.

Rozsáhlé a velmi zajímavé jsou informace v knížkách, které nabízíme na našem webu od pana Prof. Valíčka kniha Rakytník řešetlánový rostlina budoucnosti, Rostliny pro zdravý život a Léčivé rostliny třetího tisíciletí. Z rakytníku nabízíma na stránkách tinkturu z listů a kapsle ze sušených plodů rakytníku.

Přihlášení